Pyl perga je již včelami zpracovaný pyl, který mají včely uložený v plástvích. Známý je též jako včelí chléb. Tento druh pylu vzniká mléčným kvašením v plástvových buňkách, proto je pro lidský organismus dobře stravitelný a vysoce účinný. Alergická reakce na tento druh pylu je spíše vzácnější.
Pylové zrnko v původním, nezpracovaném, stavu je velmi odolné a pro tělo nevyužitelné. Využitelné je až, když dojde k fermentaci, čili zkvašení. Fermentace se děje v plástech s trochou medu. Včely pylové zrno udusají spolu s enzymy, probiotickými bakteriemi a kvasinkami, které později pylové zrno naruší. Namačkaná pylová zrnka jsou utěsněna medem a voskem, tím se vytěsní vzduch a začíná kvašení. Výsledkem je perga – super výživový doplněk, superpotravina, která vydrží i několik let.
Využitelnost látek pergy je 4x větší než u rouskového pylu.
Včelí pyl perga obsahuje 20 – 49 % bílkovin (včetně všech esenciálních aminokyselin), 25 – 48 % jednoduchých i složených cukrů, 3 – 14 % tuků, hormony, enzymy a minerální látky. Z nejdůležitějších se uvádí vitamíny skupiny B, vitamín C, D, E a karoteny. Významný je obsah vitamínu B12 (který je často nedostatkový v jídelníčku vegetariánů a veganů). Zastoupené jsou i důležité stopové prvky – železo, zinek, měď i další. Z minerálů je zajímavý ideální poměr fosforu s vápníkem, ale i ostatní minerály – hořčík, draslík nebo síra.
Pyl perga je vhodným doplňkem stravy, oceňují ho zejména sportovci. Preventivně ho užívat jako doplněk stravy v době zvýšené psychické nebo fyzické zátěže, působí příznivě na vývoj dětského organismu, přispívá k regeneraci vlasů a nehtů.
Velkou přednostní včelího pylu je, že se jedná o čistě přírodní produkt, který lze právem považovat za přírodní vitamínovou bombu.